Oude facturen toevoegen in Vixum

Ben je een nieuwe Vixum gebruiker en heb je voordat je Vixum ging gebruiken al facturen gestuurd, bijvoorbeeld met een ander boekhoudprogramma of met Word/Excel? Dan kan het handig zijn om in ieder geval voor het huidige boekjaar de omzet van je oude facturen in Vixum te zetten. Op deze manier kan je namelijk optimaal gebruik maken van de AWA-module van de Belastingdienst en heb je een volledig overzicht van je omzet in het huidige jaar.

Alleen voor nieuwe gebruikers

Het is met Vixum niet mogelijk om verkoopfacturen op een datum in het verleden te zetten, dit mag ook niet volgens de Belastingdienst. Echter voor nieuwe gebruikers hebben we het mogelijk gemaakt om oude verkoopfacturen in te boeken in je nieuwe Vixum account!

Belangrijk: vanaf het moment dat je je eerste btw-aangifte hebt gedaan zal deze functie geblokkeerd worden.

Hoe werkt het inboeken van oude omzet?

Ga naar de pagina “Facturen” in het hoofdmenu en klik op +Factuur.

Vervolgens kom je op de pagina waar je een nieuwe blanco factuur ziet. Hier voeg je jezelf toe als klant. De omzet die je hier gaat inboeken ga je niet verzenden naar een klant, dus je kan deze omzet aan jezelf richten. Daarna klik je op het potloodje achter de datum.

Hier kies je de datum en het factuurnummer van de oorspronkelijk factuur. Je kan ook facturen bundelen en zo de omzet per kwartaal toevoegen aan je Vixum account. Vul dan bij factuurnummer de eerste en het laatste factuurnummer van dat kwartaal in. Als datum kies je de laatste dag van dat kwartaal. Wil je factuur voor factuur inboeken? Vul dan het daadwerkelijke factuurnummer en de factuurdatum in van de desbetreffende factuur.

Vervolgens vul je de factuurregels in. Je kan ervoor kiezen om regel voor regel over te nemen van de oorspronkelijke factuur/facturen. Je kan er ook voor kiezen om alle omzet die op hetzelfde btw-tarief is gemaakt per factuurregel toe te voegen. Het gaat tenslotte om de omzet gekoppeld, aan het juiste btw-tarief in de juiste btw-periode.

Vervolgens komt er een soortgelijke factuur uit.

Is de factuur compleet, dan kan je deze inboeken, door rechtsboven op “inboeken” te klikken. Let op, zodra deze omzet ingeboekt is kan je deze niet meer aanpassen.

Deze “factuur” komt vervolgens in je factuur overzicht te staan. Wil je deze factuur als betaald markeren? Klik dan de factuur open, en klik op “Extra”. Daar klik je op “Markeer als betaald” en je historische omzet is correct ingeboekt in jouw Vixum account.