Openingsbalans

Wanneer je vanuit een andere administratie overstapt op Vixum, dan moet je eenmalig de openingsbalans vastleggen. We leggen hieronder uit waarom én hoe je openingsbalans in Vixum vastlegt

Bij het vastleggen de openingsbalans zijn er twee situaties waarvan één voor jouw van toepassing is:

  • Je start je administratie in Vixum per 1 januari
  • Je gaat de administratie in Vixum gebeuren gedurende het kalenderjaar.

Ben je dit jaar gestart voor je zelf begonnen, dan hoef je geen openingsbalans vast te leggen.

De financiële administratie van een zzp’er is gelijk aan een kalenderjaar en loopt dus van 1 januari tot en met 31 december. Je aangifte inkomstenbelasting heeft ook betrekking op een kalenderjaar.

Beginbalans per kalenderjaar

Het meest eenvoudig is je administratie aan het einde van het kalenderjaar over te zetten naar Vixum. De administratie van het oude jaar zit dan volledig in de boekhouding en je nieuwe administratie start dan in Vixum.

Je legt bij elke balanspost het saldo van de eindbalans van je vorige boekhouding over. Het kan zijn dat je oude balanspost niet is opgenomen in Vixum. Kies in Vixum dan de grootboekrekening welke het beste hier aansluit.

Nadat je alle eindstand hebt overgenomen als beginstand (1 januari jaar t) in Vixum, controleer je of activa en passiva zijde aan elkaar gelijk zijn.  Hieronder hebben we per balanspost extra relevante informatie opgenomen.

Materiële vaste activa

pending

Voorraden

pending

Debiteuren

pending

Bank

Je banksaldo in de openingsbalans dient gelijk te zijn aan het saldo op je zakelijke bankrekeningen. Heb je meerdere zakelijke bankrekeningen dan dien je de eerst aanvullende bankrekeningen aan te maken, zie hiervoor ‘Meerdere bankrekeningen‘.

Waarom kan ik geen kassaldo invullen?

De contante ontvangst worden in Vixum vastgelegd als een privé storting en de contante uitgaven worden vastgelegd als een privé onttrekking. Het contante geld wat je eventueel hebt is dus privé geld. We hebben voor deze oplossing gekozen omdat je dan veel eenvoudiger je kastransacties kan bijhouden en achteraf geen gedoe hebt of je kasuitgaven zakelijk of privé waren.

Had je in je oude administratie wel een kassaldo dan dien je Vixum dit zal op te nemen onder ‘Privé stortingen’.

Eigen vermogen

De eindstand van het eigen vermogen in je oude boekhoudsysteem vul je (dus inclusief het resultaat van het oude jaar) in bij ‘Resultaat vorige boekjaren’. Het saldo van de cumulatieve privé stortingen en onttrekkingen zijn dus leeg, tenzij:

  • je in je oude administratie kasgeld had, zie hiervoor ‘Waarom kan ik geen kassaldo invullen?’.
  • Je in je oude administratie een lening aan jezelf had uitgegeven, zie hiervoor ‘Leningen’.

Leningen

Ben je een lening van een derden ontvangen, bijvoorbeeld een banklening. Leg da hier het saldo vanuit je vorige administratie vast.

Ben je een lening aan jezelf verstrekt, dan ik dit een privéonttrekking.  In Vixum leg je dit ook als zodanig vast.

Crediteuren

pending

BTW

pending