Alles over de agenda in Vixum

In dit kennisbank artikel lees je alles de agenda functie in jouw Vixum account.

Vixum heeft een geïntegreerde agenda, welke is gekoppeld met de opdrachten, facturatie en urenregistratie. Het is ook mogelijk om je agenda te koppelen met de Google, Apple of Outlook agenda.

Inplannen van een afspraak

Voor het inplannen van een afspraak ga je naar ‘Dashboard’ en vervolgens naar ‘+Afspraak’. Je kan zowel eenmalige als terugkerende klantafspraken en interne taken inplannen. We leggen hieronder eerst het verschil uit tussen klant afspraken en interne taken. Vervolgens wordt uitgelegd hoe je een eenmalige en een terugkerende afspraak maakt.

Klant en interne afspraken

In Vixum wordt een onderscheidt gemaakt tussen ‘Klant’ en ‘Intern’

Klant: De afspraken met je klant leg je vast onder ‘Klant’. Aan deze afspraken zal een opdracht ten grondslag liggen. De werkelijke uren zal je, eventueel als onderdeel van een vaste prijs, in rekening brengen bij je klant.  Vixum start (op de achtergrond) een workflow op zodat je achteraf deze uren eenvoudig kan factureren aan je klant.

Alle gemaakte uren worden opgenomen in je urenregistratie.

Intern: De interne taken voor je bedrijf (zoals het voeren van je administratie, het inrichten en onderhouden van de website en marketing) letten mee voor je 1.225 urencriterium en worden daarom opgenomen in je urenregistratie. Het is daarom belangrijk om deze ook in je agenda vast te leggen. Je selecteert bij soort afspraak dan ‘Interne (niet declarabele) werkzaamheden’.

Ter voorkoming dat je naast een zakelijke agenda ook een privé agenda bij moet houden. Kan je ook je privé afspraken in het Vixum agenda vastleggen. Je selecteert bij interne afspraak dan ‘Privé afspraak’. Deze uren worden vanzelfsprekend niet meegenomen in de urenregistratie.

Eenmalige afspraken

De eenmalige afspraken afstemmen legt je als volgt vast:

1. Maak een keuze tussen ‘Klant’ en ‘Intern’.
  2. Taak: Selecteer de opdracht waarop de afspraak betrekking heeft (bij Klant) dan wel selecteer Interne (niet declarabele) werkzaamheden of Privé afspraak’ (bij Intern).
  3. Omschriiving: geef een korte omschrijving van de afspraak.
  4. Leg de datum, begintijd en eindtijd van de afspraak vast en druk op ‘Opslaan’.

Als je klik op ‘Geavanceerd’, dan krijg je een aantal (optionele) velden, zoals Locatie en Interne notities. Je krijgt ook een veld met de soort afspraak. Bij een eenmalige afspraak selecteer je ‘Eenmalig’.

Terugkerende afspraken

In Vixum heb je ook de mogelijkheid om terugkerende afspraken in één keer in te plannen. Dit werkt heel eenvoudig en bespaar tijd. Je doet dezelfde stappen als beschreven bij ‘Eenmalige afspraak’ en maar je selecteert nu in het veld soort afspraak ‘Terugkerend’.

Je hebt nu een aantal extra dynamische mogelijkheden:

• Einddatum: hiermee geef je aan tot welke periode deze terugkerende afspraken worden ingepland.
  • Frequentie: je heeft hier aan wat de frequentie is van de afspraak: wekelijk, maandelijks en jaarlijks. Afhankelijk van de selectie kan je de afspraken op een specifieke dagen, maanden of een vaste dag in het jaar inplannen.

Bevestiging geplande afspraken en urenregistratie

Accorderen van je uren

De urenregistratie gaat over de werkelijke gemaakte uren (en niet over de geplande uren). Dagelijks krijg je onder ‘Dashboard’ een overzicht van de geplande afspraken en uren te zien. De werkelijke uren zijn op basis van de geplande uren ingevuld, evenals de declarabele uren (mits het een klant afspraak betreft).

• Indien er geen wijzigingen zijn tussen de geplande en werkelijke (declarabele) uren dan kan je deze uren direct accorderen.
  • Mocht je meer of minder gewerkte en/of declarabele uren hebben dan pas je de uren in het betreffende veld aan om vervolgens de uren te accorderen.

De goedgekeurde gewerkte uren voor klant afspraken en interne taken worden in de urenregistratie opgenomen. De declarabele uren worden klaargezet om gefactureerd te worden.

Urenrapport

Ga naar ‘Geavanceerd’ en vervolgens ‘Urenrapport’ om een overzicht te hebben van de gewerkte en declarabel uren.

Koppelen met een externe agenda

Je Vixum agenda kan je koppelen met de Google, Apple of Outlook agenda. Klik op de agenda die je wilt koppelen om te lezen hoe dit in z'n werk gaat.